Hidravlika za servovolane

Mobilna hidravlika vključuje skupine izdelkov, ki se uporabljajo na mobilnih napravah, kot so tovornjaki, traktorji in ostala vozila. Mobilna hidravlika mora žerjavu, viličarju, bagru ali pa napravam v drugem vozilu omogočati delovanje tudi med premikanjem naprave (vozila). Hidravlika v vozilih med drugim pomaga pri delovanju servovolana. 

Mobilna hidravlika se uporablja v vsakem vozilu. Servovolan pomaga vozniku usmerjati vozilo z manj napora. Hidravlični in/ali električni pogon doda nadzorovano energijo krmilnemu mehanizmu, tako da voznik glede na pričakovani napor porabi bistveno manj energije za upravljanje krmila. Vozniki še posebej občutimo prednosti servovolana kadar se vozilo ne premika ali pa se premika počasi. Servo mehanizem uporablja povratno silo, ki deluje na sprednja kolesa in daje občutek stika kolesa in ceste.

Pri osebnih vozilih se v zadnjih letih uveljavlja električni sistem krmiljenja (ang. Electrically assisted power steering EPS), ki pa kljub svojemu imenu še vedno izkorišča sistem hidravlike za svoje delovanje. Na sliki so prikazane glavne razlike med hidravličnim in električnim sistemom krmiljenja, na spletni strani vira (Sherman, 2012) pa lahko preberete še primerjavo med hidravličnim in električnim sistemom, ki so jo izvedli na BMW avtomobilih serije 5 v letu 2012. 

Vir: Sherman (2012) 

Rešitev krmiljenja s pomočjo hidravlične črpalke je, kljub izboljšavam pri osebnih avtomobilih, še vedno nepogrešljiva pri gospodarskih vozilih in delovnih strojih, kjer je potreba po moči večja. V podjetju Ekofleks d.o.o. vam priskrbimo ustrezne cevi za delovanje hidravlične črpalke v vašem mehanizmu servo krmiljenja na delovnih strojih, traktorjih ali starejših osebnih avtomobilih. 


Vir: 
Sherman, D. (2012). Are We Losing Touch? A Comprehensive Comparison Test of Electric and Hydraulic Steering Assist, Car and Driver, December, 2012, dosegljivo na spletni strani: http://www.caranddriver.com/features/electric-vs-hydraulic-steering-a-comprehensive-comparison-test-feature