Hidravlika pri ekstremno visokih temperaturah

Sistem hidravlike deluje v različnih razmerah glede na potrebe v industriji. V nekaterih primerih se srečujemo tudi z zelo zahtevnimi pogoji delovanja, kot so na primer ekstremno visoke temperature. Kot ostali deli sistema hidravlike morajo tudi hidravlične cevi prenesti obremenitve visokih temperatur. 
Značilnosti, kakovost in vzdrževanje hidravlične tekočine ima velik vpliv na sisteme mobilne hidravlike in njihovo delovanje. Predvsem pri mobilni hidravliki, so sistemi lahko vzpostavljeni ekstremnim temperaturam v okolju, hkrati pa morajo zadostiti zahtevam po temperaturi tekočin, ki jo uporabljajo za delovanje in se pretaka po hidravličnih ceveh. Cevi, ki omogočajo najboljše delovanje hidravličnih sistemov pod ekstremnimi pogoji visokega pritiska in ekstremno visokih temperatur morajo zato imeti posebne značilnosti. Tako imenovani »high-tech« materiali, iz katerih so izdelane cevi za ekstremne pogoje so plod najnovejših raziskav na področju fluidne tehnike. 

Fluorirani polimeri (PTFE, FEP, PFA in PVDF) se sicer v industriji uporabljajo za različne namene. PTFE se za razliko od ostalih polimerov ne topi in mehča, zato so pri proizvodnji cevi iz tega materiala potrebne ekstremno visoke temperature, nad njegovim tališčem (327°C). Material s tako visoko mejo taljenja je torej primeren za uporabo pri temperaturah od -200°C do +260°C. Prav tako je cev izdelana iz takega materiala primerna za različne kemijske spojine, ima nizek koeficient trenja in je negorljiva. Cev izdelana iz PTFE je odporna na staranje, vlago in UV žarke, ne potrebuje maziva, se ne lepi in je primerna tudi za uporabo v živilski industriji. 

V podjetju Ekofleks d.o.o. vam nudimo široko paleto cevi za ekstremno visoke temperature izdelane iz kakovostnih materialov po standardih, ki jih zahteva industrija.