Hidravlični sistemi in cevi

Nepogrešljiva komponenta sistema hidravlike je hidravlična cev. Ne glede na to, ali gre za delovne stroje, proizvodno linijo ali vozilo, brez hidravlične cevi, ki omogoča pretok hidravlične tekočine, naprava ne deluje. V nadaljevanju si lahko preberete, kako je izdelana hidravlična cev. 

V mnogih hidravličnih sistemih se uporabljajo neprožne in toge cevi za prenos tekočine med komponentami v celovitem hidravličnem krogu. Toge cevi lahko delujejo pri manjših razdaljah v nadzorovanem prostoru. Tak primer je tokokrog hidravlike znotraj majhnega ohišja, ki nima ločenega prostora za cevi in morajo biti zato cevi trdne. Nekateri sistemi hidravlike pa so nameščeni v večjem prostoru ali celo zahtevajo prožne povezave, da bi lahko omogočili hitrejšo menjavo oziroma področje premikov za potrebe različnih postopkov. Tako imajo sistemi hidravlike v gradbenih strojih zunanje, prožne in prilagodljive hidravlične cevi, da omogočajo prosto gibanje orodja. Za proizvodnjo in uporabo cevi v sistemih hidravlike obstaja veliko različnih standardov, ki narekujejo zahteve po materialih, načinu izdelave in tudi načinu namestitve hidravlične cevi v sistem hidravlike.

Osnovna sestava hidravlične cevi 

Cev, ki se uporablja za delovanje hidravličnega sistema, je v osnovi sestavljena iz treh plasti. Plasti omogočajo neprekinjen in zanesljiv pretok tekočine v sistemu hidravlike, ter hkrati preprečujejo težave in zastoje pri delovanju zaradi obrabe ali odrgnin: 

  • Notranja plast: zasnova je primerna za tekočino, ki se pretaka po njej, je elastična in hkrati odporna na pritisk. Ta del cevi je pogosto izdelan iz sintetične gume, odporne na hidravlične tekočine, termoplastov ali PTFE (teflona).
  • Ojačitvena plast: Ojačitev predstavlja žica iz železa, nerjavečega jekla ali tekstila, ki je lahko prepletena mrežno ali spiralno, da utrdi in zaščiti cev pred trganjem.
  • Zunanja plast: Zunanji sloj je izdelan iz nepopustljivega materiala, namenjenega zaščiti notranjih delov cevi.

V kratkem filmu si lahko ogledate kratek prikaz izdelave industrijske hidravlične cevi.